Menu

Cart
A+ A A-
Christos Goulas

Christos Goulas

dotcom logo

Κύπρου 59, Ηγουμενίτσα
Τ.Κ. 46100, Ελλάδα
http://www.dot-com.gr
E-mail: cgoulas@dot-com.gr
Website URL: https://www.linkedin.com/in/christos-goulas-66a39084/

Πλεονεκτήματα και διαφορές 64-bit έναντι 32-bit αρχιτεκτονικής

Στις μέρες μας όλο και περισσότερο ακούγεται η 64-bit αρχιτεκτονική έναντι της παλαιότερης 32-bit. Τι όμως μας προσφέρει και αξίζει πραγματικά μία αναβάθμιση του συστήματος μας; Τι θα χρειαστούμε για να την εκμεταλλευτούμε; Θα υπάρξει όντως διαφορά στις καθημερινές μας εργασίες;

Κατ’ αρχήν:

  • η 64-bit αρχιτεκτονική μας δίνει τη δυνατότητα να δουλέψουμε τις 32-bit εφαρμογές μας. Όχι όμως και τα παλιά προγράμματα οδήγησης (32-bit device drivers) των συσκευών μας. Στην συντριπτική πλειοψηφία υπάρχουν 64-bit εκδόσεις των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων οδήγησης για τις συσκευές σας διαθέσιμες από τις ιστοσελίδες των κατασκευαστών των συσκευών σας αντιστοίχως, χωρίς χρέωση.
  • Εάν έχετε 64-bit επεξεργαστή, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες του με 64-bit λειτουργικό σύστημα (O/S) και αντίστοιχα 64-bit εφαρμογές. Εάν κάποιο από τα παραπάνω είναι 32-bit στην καλύτερη των περιπτώσεων να λειτουργήσει το σύστημα σας ως 32-bit. Ειδικά στην περίπτωση που ο επεξεργαστής σας είναι 32-bit, δεν θα μπορέσετε να εγκαταστήσετε 64-bit λειτουργικό σύστημα (O/S) ή εφαρμογές.

Η ΜΝΗΜΗ

Από την εποχή που μαθαίναμε μαθηματικά στο σχολείο, ορισμένοι θα θυμάστε και τις δυνάμεις: 2^32=4.294.967.296. Αυτό ισοδυναμεί με 4Gbyte λοιπόν. Αυτό είναι και το όριο της μνήμης που μπορεί να μας προσφέρει το σύστημα μας χρησιμοποιώντας την 32-bit αρχιτεκτονική. Αντικαταστήστε τον εκθέτη από 32 σε 64 αν θέλετε να δείτε το όριο της μνήμης χρησιμοποιώντας 64-bit.

Με λίγα λόγια, εσείς μπορεί να έχετε βάλει στον υπολογιστή σας 8Gbyte RAM (μνήμη). Ο επεξεργαστής ή/και το λειτουργικό σας σύστημα, εάν είναι προσαρμοσμένα για 32-bit αρχιτεκτονική, πάλι 4Gbyte μνήμης θα έχετε στη διάθεση σας. Δεν θα περιέλθω σε τεχνικές λεπτομέρειες περί σελιδοποίησης γιατί ελάχιστη σημασία έχει.

Για εφαρμογές λοιπόν που δεν απαιτούν περισσότερο από 4Gbyte RAM στο σύνολο τους, δεν πρόκειται επί της ουσίας να δείτε κάποιο όφελος. Εάν όμως έχετε λειτουργικό σύστημα 64-bit και εφαρμογές όπως π.χ. το Photoshop της Adobe στην 64-bit έκδοση του και μεγάλου όγκου αρχεία τα οποία επεξεργάζεστε, θα δείτε τρομακτική διαφορά καθώς δουλεύετε την εφαρμογή εφόσον το σύστημα σας είναι εξοπλισμένο με 8Gbytes ή 16Gbytes RAM. Το σύστημα επί της ουσίας δεν θα χρειάζεται να καταφεύγει στην αποθήκευση προσωρινών δεδομένων στον σκληρό σας δίσκο αφού η μνήμη του θα του επαρκεί. Και η μνήμη είναι ασύγκριτα ταχύτερη από τον σκληρό δίσκο.

Ο ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ

Πέραν της δυνατότητας για χρήση πολύ μεγαλύτερης μνήμης RAM που μας δίνει η 64-bit αρχιτεκτονική του συστήματος μας, οι 64-bit επεξεργαστές έχουν επίσης και άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτό, των πολλαπλών πυρήνων. Μέσα σε ένα chip σιλικόνης υπάρχουν περισσότεροι από ένας πυρήνες. Οι περισσότεροι πυρήνες επιτρέπουν την ταυτόχρονη εκτέλεση περισσότερων μαθηματικών πράξεων ταυτοχρόνως αλλά για περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε στην ενότητα «Τετρα-Πύρηνοι - Διπλο-Πύρηνοι και Επεξεργαστές Μονού Πυρήνα: Ποιά η διαφορά;»

Read more...

Ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi) και πρωτόκολλα WLAN

Τα ασύρματα δίκτυα (χρησιμοποιούμε το ακρωνύμιο “Wi-Fi”) έχουν καθιερωθεί στη ζωή μας. Υπάρχει πλέον τέτοια πληθώρα εφαρμογών και συσκευών ασύρματης επικοινωνίας με αποτέλεσμα σχεδόν οπουδήποτε βρεθούμε να έχουμε ασύρματα δίκτυα γύρω μας. Η ασύρματη επικοινωνία επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης WLAN πρωτοκόλλων. Τα πρωτόκολλα επικοινωνίας τα οποία χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ακολουθούν συνήθως τα στάνταρ του ΙΕΕΕ 802.11. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα, όπως το 802.11Α, το 802.11Β, το 802.11G και το 802.11N. Ποιες όμως οι διαφορές τους και ποια τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα του καθενός από αυτά;

802.11A:

  • Μέγιστη ταχύτητα: 54Mbit/sec
  • Συχνότητα λειτουργίας: 5GHz
  • Δεν ενδείκνυται για εσωτερική χρήση (κακή απόδοση όσον αφορά το «πέρασμα ανάμεσα σε τοίχους)
  • Υποστηριζόμενες κρυπτογραφήσεις: WEP, WPA, WPA2

802.11B:

  • Μέγιστη ταχύτητα: 11Mbit/sec
  • Συχνότητα λειτουργίας: 2.4GHz
  • Συμβατότητα με τα 802.11G και 802.11N
  • Χρησιμοποιεί το ίδιο φάσμα συχνοτήτων με φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματα τηλέφωνα και Bluetooth συσκευές
  • Υποστηριζόμενες κρυπτογραφήσεις: Πολλές φορές μόνο WEP

802.11G:

  • Μέγιστη ταχύτητα: 54Mbit/sec
  • Συχνότητα λειτουργίας: 2.4GHz
  • Χρησιμοποιεί το ίδιο φάσμα συχνοτήτων με φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματα τηλέφωνα και Bluetooth συσκευές
  • Υποστηριζόμενες κρυπτογραφήσεις: WEP, WPA-Personal, WPA-Enterprise, WPA2 (AES Personal/Enterpise)

802.11N:

  • Μέγιστη ταχύτητα: 1Gbit/sec
  • Συχνότητα λειτουργίας: 2.4GHz ή 5GHz
  • Όταν λειτουργεί στα 2.4GHz, χρησιμοποιείται το ίδιο φάσμα συχνοτήτων με φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματα τηλέφωνα και Bluetooth συσκευές
  • Χρησιμοποιεί πολλαπλές κεραίες για καλύτερη απόδοση
  • Υποστηριζόμενες κρυπτογραφήσεις: WPA2-AES

Σημείωση: Υπάρχουν και εξαιρέσεις για τα περισσότερα αναγραφόμενα. Για παράδειγμα, υπάρχουν ασύρματες συσκευές που χρησιμοποιούν το 802.11g πρωτόκολλο για να προσφέρουν μέγιστη ταχύτητα 108Mbit/sec.

Σημείωση: Για να επιτύχετε επικοινωνία, θα πρέπει οι συσκευές να είναι συμβατές μεταξύ τους ως προς το πρωτόκολλο επικοινωνίας, το φάσμα συχνοτήτων («μπάντα»), όπως επίσης και ως προς την κρυπτογράφηση.

Σημείωση: Η ευρέως χρησιμοποιούμενη «μπάντα» των 2.4GHz αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα όταν χρησιμοποιούνται και άλλες συσκευές που εκπέμπουν στην ίδια «μπάντα», π.χ. ένας φούρνος μικροκυμάτων.

Read more...

Microsoft Windows: ΜΠΛΕ ΟΘΟΝΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ..

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει την λεγόμενη "μπλε οθόνη".. Ακόμη περισσότεροι θεωρούν ότι απλά ο υπολογιστής τους είναι για τον κάλαθο των αχρήστων.. Ξαφνικά, είτε κατά την εκκίνηση, είτε κατά την λειτουργία των Microsoft Windows, ο υπολογιστής μας, εμφανίζει μία μπλε οθόνη με «κινέζικα» όπως λένε πολλοί και κάνει συνεχώς επανεκκινήσεις.. Όπως και να έχει, σίγουρα δεν είναι το πιο ωραίο θέαμα..

Τι ακριβώς όμως συμβαίνει; Είναι όντως ο υπολογιστής μας έτοιμος για ανακύκλωση; Θα πρέπει να πάρουμε το συντομότερο δυνατόν με κάποιον τρόπο αντίγραφα των πολύτιμων δεδομένων μας; Θα πρέπει να επισκεφτούμε κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα; Μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας το πρόβλημα και να επαναφέρουμε τον υπολογιστή μας στη νορμάλ λειτουργία του;

Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις απαντώνται εάν έχουμε την υπομονή και λίγο χρόνο να διαθέσουμε για τον υπολογιστή μας.

Εάν κοιτάξουμε λίγο προσεκτικά, η μπλε οθόνη δεν αποτελείται μόνο από «Κινέζικα».. μας βγάζει και έναν κωδικό σφάλματος..

Μπλε Οθόνη - Επανεκκίνηση


Κοιτάζουμε για τον κωδικό μετά το STOP: 0x000000D3 (περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το σφάλμα)

Τι σημαίνει αυτός ο κωδικός;

Υπάρχει μία λίστα από την Microsoft σχετικά με την ερμηνεία των κωδικών. Θα την βρείτε κάνοντας κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

BSOD Error Codes

Βεβαίως, πολύ ωραία όλα αυτά αλλά τι κάνουμε στην περίπτωση που όλα γίνονται τόσο γρήγορα και δεν προλαβαίνουμε να καταγράψουμε τον κωδικό αυτόν;

Μπορείτε να δοκιμάσετε να βγάλετε μία φωτογραφία την οθόνη με το κινητό σας.

Μπορείτε να δείτε στις επιλογές της εκκίνησης των Windows, εάν σας δίνεται η επιλογή της απενεργοποίησης της αυτόματης επανεκκίνησης σε περίπτωση αποτυχίας του συστήματος σας. Εάν ναι, ενεργοποιείστε αυτήν την επιλογή ώστε να μην κάνει επανεκκίνηση το σύστημα σας όταν εμφανίζεται η μπλε οθόνη.

Σε περίπτωση που καταφέρατε να καταγράψετε τον κωδικό, μπορείτε να επισκεφθείτε τον πιο πάνω σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σφάλμα που σας παρουσιάζεται.

Δεν υπάρχει ένας και μόνο ενδεδειγμένος τρόπος αποκατάστασης του υπολογιστή σας. Εάν δείτε ότι όλα αυτά δεν σας βοηθούν να κατανοήσετε την ουσία της βλάβης και ως εκ τούτου τα βήματα προς την αποκατάσταση της, καλό θα ήταν να καταφύγετε σε ένα εξειδικευμένο τεχνικό/κατάστημα Η/Υ προκειμένου να αποφύγετε την περίπτωση να κάνετε περισσότερο ζημιά στο λειτουργικό σας σύστημα.

Read more...

Μπαταρία laptop στην κατάψυξη - Μύθος ή πραγματικότητα;

Η μπαταρία του φορητού σας υπολογιστή (laptop) όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, αρχίζει και χάνει την απόδοση της (ο χρόνος που ο υπολογιστής σας παραμένει ανοιχτός αρχίζει και μειώνεται δραματικά) με την πάροδο του χρόνου.

Σε μία τέτοια περίπτωση τι κάνουμε; Ισχύει όντως ότι αν την βάλουμε στην κατάψυξη, μετά θα δουλέψει κανονικά; Θα πρέπει να ανακυκλωθεί ή μπορούμε με τον τρόπο της κατάψυξης να την «αναστήσουμε» για λίγο χρονικό διάστημα ακόμα;

Σύμφωνα λοιπόν με τη διαδικασία της κατάψυξης, πρέπει να προβούμε στα παρακάτω βήματα:

  1. Βάζουμε την μπαταρία σε μία κλειστή πλαστική σακούλα ώστε να είναι αεροστεγής..
  2. Την βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 16 ώρες..Μπαταρία φορητού υπολογιστή
  3. Την βγάζουμε από την κατάψυξη και από την πλαστική σακούλα.
  4. Την αφήνουμε να ζεσταθεί έως ότου η θερμοκρασία της εξισωθεί με την θερμοκρασία του δωματίου μας. Εάν αρχίσει και παρουσιάζει σημάδια υγρασίας, την σκουπίζουμε με μία στεγνή πετσέτα.
  5. Την τοποθετούμε στον φορητό μας υπολογιστή (laptop).
  6. Την αφήνουμε να φορτίσει όσο το δυνατόν περισσότερο (σίγουρα να φτάσει στο 100%).
  7. Βγάζουμε τον φορητό μας υπολογιστή (laptop) από την παροχή του ρεύματος και τον ανοίγουμε.
  8. Τον αφήνουμε ανοιχτό ώστε να καταναλώσει την μπαταρία τελείως.
  9. Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 6-9 περίπου 5-6 φορές.

  1. Εμπορική Διαχείριση

    1. Επιλογή Παραστατικού
    2. Επιλογή Πελάτη
    3. Επιλογή Ειδών

    Barcode, Συμβάσεις Πελατών & Προτιμολόγια!

    Διαδικασία Τιμολόγησης
  2. Ταχύτατη καταχώρηση Πελατών/Προμηθευτών!

    Ο χρήστης εισάγει το Α.Φ.Μ. και τα
    στοιχεία αντλούνται απο το TaxisNet!

    Εναλλακτικά εισάγονται στοιχεία και με
    μη αυτόματο τρόπο.

    Νέος Πελάτης Προμηθευτές
  3. Γρήγορη επανέκδοση παραστατικών!

    Επιλέξτε τα παραστατικά που επιθυμείτε και κάνετε τα επανέκδοση με το πάτημα ενός κουμπιού!

    Μαζικές Αντιγραφές Παραστατικών
  4. Προτιμολόγια και Προσφορές!

    Δημιουργήστε προσφορές με προτιμολόγια σε χρόνο ρεκόρ! Κατόπιν, μετασχηματίστε τα σε κανονικά παραστατικά!

    Νέο Προτιμολόγιο Μετασχηματισμός
  5. Πραγματική εικόνα Αποθήκης!

    Με πολλές επιλογές, σε πανεύκολο περιβάλλον! Περιθώρια κέρδους, κατηγορίες-υποκατηγορίες, απόθεμα και πολλά φίλτρα!

    Προϊόντα Κινήσεις Ειδών
  6. Δαπάνες και Πάροχοι!

    Εισάγετε τους Παρόχους σας και κατόπιν δημιουργήστε επαναλαμβανόμενες ή μη Δαπάνες, οι οποίες και 'προστίθενται' στην εικόνα της επιχείρησης!

    Δαπάνες Πάροχοι
  7. Κινήσεις Πελατών-Προμηθευτών-Ειδών και Καταστάσεις

    Όλες οι κινήσεις των συναλλαγών σας και μη, με πολλά φίλτρα και πλήρεις καταστάσεις, σε πολύ απλά βήματα!

    Κινήσεις Πελατών Καταστάσεις
  8. Αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας / Στατιστικά τηλεφωνικών κλήσεων!

    Ορίστε μία διαδρομή και το πρόγραμμα θα παράγει αυτομάτως αντίγραφα ασφαλείας! Δείτε στατιστικά τηλεφωνικών κλήσεων των πελατών σας!

    Backup Κινήσεις Πελατών

Εάν είστε ανάμεσα στους τυχερούς θα πρέπει να δείτε την μπαταρία σας να συμπεριφέρεται ως καινούρια για κάποιο χρονικό διάστημα!

Εγώ από την άλλη μεριά, ίσως και να μην είμαι από την φύση μου τυχερός με τις μπαταρίες.. Όσες μπαταρίες και να δοκίμασα με αυτόν τον τρόπο, δεν είδα την παραμικρή βελτίωση! Και από φορητό υπολογιστή δοκίμασα (laptop) και από κινητό τηλέφωνο και από οτιδήποτε άλλο.. Το μόνο που παρατήρησα είναι ότι μετά την κατάψυξη, η μπαταρία "δείχνει" πιο ζωντανή μέχρι να ζεσταθεί. Αλλά και πάλι, ίσως κάνω κάτι λάθος εγώ.

Ίσως όμως να αξίζει να το δοκιμάσετε!

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Log In or Register