Menu

Cart
A+ A A-

Αποφύγετε Κακόβουλο Λογισμικό

Γενικότερα δεν υπάρχει 100% εγγύηση πως αν ακολουθήσετε κάποιους συγκεκριμένους κανόνες, θα είστε ασφαλής από κακόβουλο λογισμικό για πάντα. Αυτό που μπορείτε όμως να κάνετε και σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα, είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω αρχές, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι 100% ασφαλής, όμως σύμφωνα με την δική μας εμπειρία, σας λέμε πως δεν είναι πάντα έτσι.

Οι ιοί επεκτείνονται και διαρκώς βελτιώνονται. Οι εταιρίες "antivirus" μελετούν τους ιούς και τις τεχνικές προσβολής τους και δημιουργούν το κατάλληλο λογισμικό προστασίας από αυτούς. Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το κακόβουλο λογισμικό. Από την στιγμή που θα εντοπιστεί ο ιός, το σύστημα προστασίας αναβαθμίζεται για να μπορέσει να προστατέψει τον υπολογιστή σας. Δηλαδή, αν δεν έχει ακόμα ο ιός ανακαλυφτεί από τις εταιρίες και συνεπώς δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο αντιβωτικό, ο ιός παραμένει αόρατος για το σύστημά σας. Υπάρχουν κάποιες μεθόδοι που χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους καταστάσεις, χωρίς όμως 100% επιτυχία. Έχετε πάντα υπόψιν, πως οτιδήποτε κινήσεις κάνετε θα είστε εσείς και μόνο εσείς οι υπεύθυνοι. Δεν φέρουμε ευθύνη για τις κινήσεις τις οποίες ακολουθήσετε από την συγκεκριμένη σελίδα.

Έτσι λοιπόν:

  1. Προσοχή στο Social Engineering. Η μεγαλύτερη απειλή για τον υπολογιστή σας είστε εσείς. Ποτέ μην αποκαλύπτετε αριθμούς πιστωτικών καρτών στο διαδίκτυο, επειδή σας ζητήθηκε από κάποιο email που μπορεί να λάβατε. Και φυσικά η αρχή αυτή ισχύει για όλες τις ιστοσελίδες
  2. Να κοιτάζετε νόμιμες ιστοσελίδες όταν θέλετε να κάνετε τις αγορές σας. Σιγουρευτείτε πως έχετε πάρει στοιχέια επικονωνίας, πριν δώσετε τους αριθμούς πιστωτικών καρτών. Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε κάποιον με εμπειρία στους υπολογιστές για να τον συμβουλευτείτε για τις αγορές σας
  3. Διατηρήστε το πρόγραμμα antivirus σας και anti-malware πάντοτε αναβαθμισμένο
  4. Σιγουρευτείτε πως προστατεύεστε από κάποιο τείχος προστασίας
  5. Αποφύγετε ιστοσελίδες που τείνουν να έχουν κακόβουλο λογισμικό. Συνήθως αυτές είναι πορνογραφικού περιεχομένου, παράνομου λογισμικού, παιχνιδιών κλπ.
  6. Προσοχή στα αφαιρούμενα μέσα, που μοιράζεστε μεταξύ με τους φίλους σας. Φροντίστε πρώτα να τα σκανάρετε με το λογισμικό προστασίας σας.
  7. Αποφύγετε το κατέβασμα παράνομου περιεχομένου. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μολυνθεί ο υπολογιστής σας, το έχουμε δει πολλές φορές.
  8. Προσοχή στα ψεύτικα antivirus. Αυτά εμφανίζονται με αναδυόμενα παράθυρα, κατά την διάρκεια σερφαρίσματος στο διαδίκτυο, που σας προτείνουν να τα κατεβάσετε. Σε αυτήν την περίπτωση κλείστε το παράθυρο και την ιστοσελίδα αμέσως και αποφύγετε να την ξαναεπισκεφθείτε.
  9. Διατηρήστε το λειτουργικό σας σύστημα διαρκώς ενημερωμένο. Για όλους τους παραπάνω λόγους υπάρχουν στην κυκλοφορία αυτές οι ενημερώσεις/ αναβαθμίσεις.
  10. Σιγουρευτείτε πως το πακέτο antivirus περιέχει anti-malware, anti-spyware.

Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις. Ωστόσο η πλειοψηφία των κακόβουλων λογισμικών μπορούν να αποφευχτούν, αν ακολουθήσετε τους παραπάνω κανόνες. Σας ευχόμαστε ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Log In or Register