Menu

Cart
A+ A A-

Τετρα-Πύρηνοι - Διπλο-Πύρηνοι και Επεξεργαστές Μονού Πυρήνα: Ποιά η διαφορά;

Yπάρχουν αρκετοί επεξεργαστές στην αγορά και πληθώρα συσκευών πλέον που χρησιμοποιούνται. Η πληροφορική διεισδύει αστραπιαία και σε άλλες παραδοσιακές τεχνολογίες. Επεξεργαστές εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται σε οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια, ψυγεία, κουζίνες κλπ.

Για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο, η τεχνολογία σήμερα μας επιτρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε μεταξύ επεξεργαστών μονού πυρήνα, διπλο-πύρηνους και τετρα-πύρηνους (υπάρχουν και εξα-πύρηνοι και οχτα-πύρηνοι αλλά δεν είναι ακόμα διαδεδομένοι καθώς το κόστος είναι δυσβάσταχτο).

Τι πραγματικά όμως προσφέρει ένας τετρα-πύρηνος επεξεργαστής; Είναι όντως πιο γρήγορος από έναν αντίστοιχο διπλο-πύρηνο ή έναν αντίστοιχο μονού πυρήνα;

Η αλήθεια είναι πως ΟΧΙ, με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Εάν δώσουμε μία εργασία να εκτελεστεί σε έναν επεξεργαστή μονού πυρήνα ο οποίος και έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με έναν τετρα-πύρηνο όπου η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ο αριθμός των πυρήνων, σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να δείτε καμία απολύτως διαφορά!

Οπότε γιατί όλοι θέλουν και προτιμούν έναν τετρα-πύρηνο τη σήμερον ημέρα;

Η απάντηση βρίσκεται στο multi-tasking..

Ο επεξεργαστής μονού πυρήνα, όταν του αναθέτουμε 4 εργασίες ταυτοχρόνως, τις εκτελεί σε σειρά. Αυτό σημαίνει, τη μία μετά την άλλη. Ο αντίστοιχος τετρα-πύρηνος είναι ικανός να εκτελέσει 4 εργασίες ταυτοχρόνως, εναποθέτοντας την κάθε μία ξεχωριστά σε κάθε έναν πυρήνα του. Οπότε εκεί που σε ορισμένο χρονικό διάστημα με έναν επεξεργαστή μονού πυρήνα, θα μπορούσατε να εκτελέσετε μία και μόνο εργασία, σε έναν τετρα-πύρηνο, δυναμικά θα μπορούσατε να εκτελέσετε τέσσερις (4). Αντίστοιχα σε ένα διπλο-πύρηνο θα μπορούσατε να εκτελέσετε δύο (2) εργασίες ταυτοχρόνως.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για εσάς; Τα Windows όπως και τα περισσότερα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, χρησιμοποιούν πολλές διαδικασίες ταυτοχρόνως. Οπότε και η αίσθηση της απόκρισης του υπολογιστή σας είναι τελείως διαφορετική χρησιμοποιώντας έναν επεξεργαστή με πολλούς πυρήνες έναντι κάποιου με λιγότερους.

Επί της ουσίας, το software οδηγεί τις εξελίξεις στο hardware!

Christos Goulas

dotcom logo

Κύπρου 59, Ηγουμενίτσα
Τ.Κ. 46100, Ελλάδα
http://www.dot-com.gr
E-mail: cgoulas@dot-com.gr
Website: https://www.linkedin.com/in/christos-goulas-66a39084/

Log In or Register