Πλεονεκτήματα Πινάκων Κατάτμησης GPT έναντι MBR
- Γράφτηκε από τον Christos Goulas
- Κατηγορία Άρθρα
- Διαβάστηκε 5957 φορές
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Εκτύπωση
Ίσως έχετε προσέξει ότι στη διαχείρηση δίσκων πλέον, εμφανίζεται η επιλογή GPT ενώ παλιότερα οριζόταν ως δεδομένο το MBR όσον αφορά τους πίνακες κατάτμησης των σκληρών σας δίσκων. Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ότι απλά το GPT επιτρέπει μεγαλύτερα διαμερίσματα (partitions) των 2TB..
Ποιά όμως είναι πραγματικά η διαφορά ενός πίνακα κατάτμησης GPT έναντι ενός MBR και υπάρχει πραγματικά λόγος να μεταβούμε στο νέο πρότυπο; Παρακάτω, θα δούμε ποιά είναι τα πλεονεκτήματα ενός πίνακα κατάτμησης GPT.
Ένας πίνακας κατάτμησης GPT λοιπόν υπερτερεί ενός MBR στα ακόλουθα:
- Δεν έχει περιορισμούς όπως το MBR.
- Οι μονάδες δίσκων μπορούν να είναι πάρα πολύ μεγαλύτερες, στο βαθμό που ο μόνος περιορισμός είναι το λειτουργικό σας σύστημα!
- Διαμορφώνοντας ένα δίσκο με πίνακα κατάτμησης GPT, σας δίνεται η δυνατότητα για απεριόριστα διαμερίσματα (partitions)!
- Τα Microsoft Windows για παράδειγμα επιφέρουν ένα όριο 128 διαμερισμάτων ανά δίσκο (το όριο είναι των Windows και όχι του GPT).
- Δεν χρειάζεται πλέον να φτιάξετε ένα εκτεταμένο (extended) διαμέρισμα (partition).
- Σε έναν MBR δίσκο, τα δεδομένα εκκίνησης (boot) και τα δεδομένα των διαμερισμάτων αποθηκεύονται σε ένα σημείο. Αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο σημείο αυτό, έχετε "θέμα".. Αντίστοιχα σε έναν GPT δίσκο τα ίδια δεδομένα αποθηκεύονται σε πολλαπλά σημεία το οποίο και κάνει την αποκατάσταση παιχνίδι!
- Το GPT χρησιμοποιεί CRC (cyclic redundancy check) αλγόριθμο προκειμένου να εξακριβώσει την ακεραιότητα των δεδομένων. Εάν αντιληφθεί κάποιο πρόβλημα, επιχειρείται η αυτόματη αποκατάσταση των δεδομένων από άλλο σημείο του δίσκου. Το MBR δεν έχει σχεδιαστεί με κανέναν τέτοιο έλεγχο υπ' όψιν..
Εάν παρά τα παραπάνω εσείς επιλέγετε να χρησιμοποιείται σαν πάγια τακτική τη δημιουργία πινάκων κατάτμησης MBR, τότε σίγουρα κάποιο καλό λόγο θα έχετε!